Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува  срещу Кооперация ПАНДА на основание

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува  срещу Кооперация ПАНДА на основание
Коментари Харесай

Стол за 0,76 лв., бюро за 2,50 лв.: КЗК ще проверява Office 1 заради обществени поръчки за милиони

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува  срещу Кооперация " ПАНДА " на съображение глава седма от. По-конкретно регулаторът ще проучва за вероятно осъществени нарушавания от Кооперацията изразяващи се в нелоялна конкуренция. От 2018 година насам Кооперация " Панда " е франчайзер за България на марката Office 1.

До решението на антимонополната комисия се стигнало след сигнал от Министерството на финансите. Видно от изложеното в сигнала и приложенията, след извършена социална поръчка за " Доставка на офис мебели и столове " Централният орган за покупки подписва рамково съглашение за обзавеждане и мебели за потребностите на органите на изпълнителната власт и техните администрации ". Изпълнители са 4 предприятия. Съгласно изискванията на рамковото съглашение възложителите подписват контракти за по критери за възлагане " най-ниска цена ".

Проверка на МФ установила, че по някои вътрешно конкурентни избора Кооперация " ПАНДА " е предложила продукти на нереално ниски цени спрямо пазарните.

Като образци се показват: бюро - 2,50 лева, резервоар за бюро - 2,00 лева, посетителски стол - 0,76 лева, ъгъл за бюро - 1,25 лева, дрешник - 2,50 лева и доста други. Посочва се, че вследствие на тази ценова политика сдружението бива определено за реализатор в забележителна част от провежданите поръчки, заради което от разнообразни министерства, организации и други са му предоставени общо 20 контракта за доставка на офис-оборудване на обща стойност 2 226 531 лева (без ДДС).

Във връзка с направените констатации от МФ изискали информация от 14 възложители по отношение на осъществяването на общо 17 контракта, подписани към оня миг и с Кооперация " Панда ".
 Комисия за защита на конкуренцията санкции
Първи проблем с изкуствен интелект влезе в Комисия за защита на конкуренцията

Реклама на " първата генерирана от AI бира " притегли вниманието на Комисия за защита на конкуренцията

Получената от възложителите информация демонстрира отчасти несъблюдение на подписаните контракти, в това число писмен отвод от страна на изпълнителя да достави продуктите, оферирани на нереално ниски цени, или забавяне при осъществяване на доставките. Посочва се, че прави усещане, че в множеството случаи се касае точно за тези продукти, които са оферирани на нереално ниски цени.

В следствие, след констатирането на несъблюдение на договорите, е отправено публично документално предизвестие от страна на Централният орган за покупки за преустановяване на рамковото съглашение към изпълнителя. В резултат, от което Изпълнителят е доставил огромна част от продуктите.
 Комисия за защита на конкуренцията санкции с 1,6 милиона лв. български търговец на електроуредите Miele поради открити нарушавания
1,6 милиона лв. санкция за български търговец на едни от най-скъпите електроуреди, продавани в страната

Какви са откритите нарушавания?

" Според подателя на сигнала видно от изложеното, оферираните цени са под себестойността на разноските за произвеждане и реализация на продуктите, с единствената цел да бъдат извоювани процесните публични поръчки ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията. 

Комисията смята, че пораждат подозрения за вероятно осъществени нарушавания по глава седма от Закон за защита на конкуренцията - " Забрана за нелоялна конкуренция " от страна на Кооперация " ПАНДА " при сключването и осъществяването на контракти за възлагане на публични поръчки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР